Wie bepaalt?

Gepubliceerd op 4 april 2024 om 10:16

Leuk dat je mijn blog komt lezen! 😊 

Dit keer een stukje over: voor jezelf opkomen, jezelf zijn en wie bepaalt hoe jij je voelt?

Hoewel het bij mij steeds beter gaat om voor mezelf op te komen blijft het toch moeilijk als er zich een situatie voordoet waarin je je "heeeeeel" klein voelt terwijl het niet jou woorden of daden zijn die dit veroorzaken. Het is een ander die jou dit gevoel geeft.

Woorden kunnen pijn doen als je dit toelaat en ik zelf vind het makkelijker om dingen naast me neer te leggen als een onbekende iets uitspreekt wat niet klopt of woorden die je zouden kunnen raken dan iemand die je wel kent of beter gezegd een goede band mee hebt.

Ik kan soms dagen rondlopen met 1 situatie die zich heeft voorgedaan waar ik me bijvoorbeeld boos over voel of waarin ik mij niet fijn heb gevoeld. Misschien komt het door mijn hoogsensitief zijn dat het voelen van emoties sterker voelbaar is dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Elke keer betrap ik me er weer op dat ik bepaalde dingen teveel aantrek op mezelf of dat ik toelaat om aan een ander zijn mening te willen voldoen. Dit kan niet, want mijn mening en mijn gevoel is net zo belangrijk. Soms kom je niet door een ander zijn mening heen of word het een hele strijd om jezelf te bewijzen. Dit hoeft niet.. laat de situatie dan maar zoals die is want dit is namelijk al gebeurd en kan je niet veranderen. Je kan alleen reflecteren en opmerken dat jij je er niet prettig bij voelde en hoe dat zo is gekomen dat jij je zo voelde op dat moment en de momenten daarna. Je hebt er dus van geleerd. 

Wat ik wil zeggen is eigenlijk: je hebt geen invloed op hoe anderen reageren. Je hebt alleen invloed op hoe jij zelf reageert en hoe je naar deze persoon en situatie kijkt. Dit kan altijd op een positieve manier. 

Als je op een positieve manier naar alle dingen van het leven kijkt dan krijg je ook veel positiefs terug. Laat een ander in hun waarde ook al doet deze dat niet bij jou want dat is namelijk de ander zijn probleem en dat mag nooit jou probleem worden. Neem je tijd voor mensen waar je positief van word en besteed je energie daaraan. Want dat is namelijk waardevol.

En wie bepaalt hoe jij je voelt? Dat is écht altijd jijzelf. Jij hebt de leiding en jij bent degene die het positieve voorop gaat zetten. 

En niet elke dag is even leuk. Maar elke dag is er wel weer 1 waarin ook mooie momenten zijn ook al zijn die soms heel klein. Deze mag je gaan koesteren! 

Wil je een dag op de bankhangen als je vrij bent? Nou.. ga je gang je hebt aan niemand verantwoording af te leggen. Ook niet als je gevraagd word om samen iets te willen ondernemen en jij hebt er even geen tijd voor of zin in. Het belangrijkste is dat jij je grenzen bewaakt en daar niet overheen gaat. Een ander kan namelijk niet bepalen waar jou grens ligt. Dat bepaal alleen jij! 

 

Liefs Lizzie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.